Ellen Oosting, fysiotherapeut en wetenschappelijk onderzoeker

1. Waarom heb je voor dit ziekenhuis gekozen?

Ik wist dat de afdeling fysiotherapie hier innovatief was en dat er wetenschappelijk onderzoek werd gedaan. Ik was bezig met de opleiding Fysiotherapiewetenschap en op zoek naar een interessante werkplek waar innovatie en wetenschap op de afdeling fysiotherapie mogelijk was. Hierdoor kwam ik bij Ziekenhuis Gelderse Vallei.

2. Wat houdt jouw functie precies in?

Ik behandel patiënten op de afdeling orthopedie. Daarnaast doe ik de preoperatieve screening bij patiënten die een orthopedische operatie moeten ondergaan, postoperatieve poliklinische behandelingen en/of controles krijgen. En geef ik hen voorlichting. Ook doe ik wetenschappelijk onderzoek voor de afdelingen fysiotherapie en orthopedie. We onderzoeken hoe we de fysieke fitheid van patiënten voor en na een operatie en tijdens een ziekenhuisopname kunnen verbeteren en daarmee het herstel bevorderen. We onderzoeken bijvoorbeeld het effect van inname van extra eiwitten bij mensen die een nieuwe knie krijgen en we doen mee aan een groot onderzoek waarbij wordt gekeken of er verschil is in uitkomsten tussen 3 verschillende soorten operaties van de voorste kruisband.

3. Hoe komen 'voeding, sport en bewegen' terug in je werk?

In mijn werk als fysiotherapeut draait het bijna alleen maar om bewegen. Door zowel voor, tijdens als na de ziekenhuisopname fysieke fitheid te meten en verbeteren leveren we een belangrijke bijdrage aan het herstel zodat patiënten weer zo snel mogelijk naar huis kunnen en daar zelfstandig kunnen functioneren. Voor sporters hebben we dezelfde aanpak, waardoor zij zo snel mogelijk hun sport weer kunnen beoefenen. In het wetenschappelijk onderzoek onderzoeken we steeds meer wat de effecten zijn van de combinatie voeding en beweging en het effect op herstel.

4. Waar ben je het meest trots op in je werk?

Ik ben trots op hoe we bijvoorbeeld de zorg voor mensen rondom een heup- of knieoperatie de laatste jaren hebben verbeterd. Wij stimuleren patiënten actief aan hun herstel te werken zowel voor, tijdens als na de ziekenhuisopname. In dit proces is goede samenwerking met de verpleging, anesthesisten en orthopeden. Door samen regelmatig de zorg te evalueren kunnen we deze steeds verbeteren en nog beter afstemmen op de individuele patiënt.

5. Wat wil je nog bereiken in je werk en hoe kan Ziekenhuis Gelderse Vallei hierbij helpen?

Het zou mooi zijn als elke patiënt nog beter merkt dat voeding en beweging essentieel zijn voor een goede gezondheid en een goed herstel. Door verder wetenschappelijk onderzoek kunnen we de voeding- en beweegzorg nog beter op elkaar afstemmen. Dan moet deze wetenschappelijke kennis nog wel vertaald worden naar de praktijk. Ik hoop deze vertaalslag te kunnen maken door fysiotherapie en onderzoek te combineren.

6. Hoe is de werk/privé balans?

De balans is goed. Door zelf regelmatig te sporten en bewegen zorg ik voor voldoende ontspanning en een goede conditie. Een eind in de natuur rennen of fietsen is voor mij de ultieme ontspanning. Helaas gaat er soms wel veel eigen tijd zitten in het doen van wetenschappelijk onderzoek en het betrokken zijn bij andere ontwikkelingen. Daar moet ik wel op blijven letten.

7. Hoe is het contract met collega's?

Daar ben ik heel blij mee hier. Wat ik erg leuk vind is dat er ook afdeling overstijgend goed contact is met medisch specialisten, verpleegkundigen en alle andere zorgverleners met wie je dagelijks te maken hebt.

8. Hoe zou je de werksfeer in Ziekenhuis Gelderse Vallei in 1 woord omschrijven?

Actief!

Vind jouw vacature
Wat ik erg leuk vind is dat er ook afdeling overstijgend goed contact is.