8 vragen aan Rachel Heusinkveld, verpleegkundige neonatologie

1. Waarom Ziekenhuis Gelderse Vallei?

Ik wilde heel graag op een kinderafdeling in een ziekenhuis werken. Hier was een vacature en kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding tot kinderverpleegkundige en daarna neonatologieverpleegkundige te volgen.

2. Wat doe je precies?

Als verpleegkundige op de neonatologie heb je verschillende taken. Samen met de ouders verleen je de zorg aan het kind, waarbij je er naar toe werkt dat ouders steeds meer kunnen doen in de zorg voor hun kind. Je observeert het kind, signaleert als het niet goed gaat, hebt regelmatig overleg met de kinderarts en denkt mee over het beleid. Sommige kinderen zijn bijna klaar om naar huis te gaan, andere kinderen hebben hele intensieve zorg nodig. Ook help je als neonatologieverpleegkundige bij de opvang van bijvoorbeeld een (veel) te vroeg geboren kind of een kind met een moeilijke start. Het is dus een afwisseling tussen de zorg in acute situaties en de begeleiding richting ontslag.

3. Waarom heb je voor deze baan gekozen?

Het is betekenisvol en mooi werk. Inhoudelijk is er genoeg verdieping en ik krijg veel verantwoordelijkheid. Ik denk in alles mee met de kinderarts. Werken op een acute afdeling brengt ook een bepaalde dynamiek met zich mee. Als een kind te vroeg geboren wordt, werken we op dat moment allemaal samen met maar 1 doel: het kind helpen stabiliseren en overleven.

4. Hoe zit het met doorgroeimogelijkheden?

Op de kinder- en jongerenafdeling kreeg ik zélf de kans om te groeien. In mijn eerste jaar heb ik als algemeen kinderverpleegkundige gewerkt, daarna heb ik in 1 jaar mijn kinderaantekening gehaald en vervolgens de neonatologie aantekening. Zo bouwde ik mijn deskundigheid op. Ik ben blij dat ik deze kansen hier kreeg.

5. Wanneer heb jij een topdag?

De eerste dagen van een te vroeg geboren kindje zijn heel heftig, vooral voor de ouders. Ik begeleid de ouders, doe dingen voor en leg alles uit. Het is mooi om na een paar dagen de omslag bij hen te zien: ze kunnen en durven de verzorging van hun kindje zelf te doen. Op zo’n moment hebben we samen goede zorg geleverd en dat geeft zoveel voldoening en energie. Dan heb ik een topdag!

6. Hoe belangrijk zijn collega's voor jou?

Heel belangrijk. Ik wilde op een afdeling werken waar het veilig is om te leren en waar ik helemaal mezelf kan zijn. Vanaf het begin voelde ik me meteen heel welkom in het team en dat is zo belangrijk voor een goede start. En nu is dat nog steeds zo: er staat altijd een collega achter me waar ik op terug kan vallen.

7. Wilde je als kind ook al verpleegkundige worden?

Niet per se, ik heb lang getwijfeld. Wel werd ik gelijk enthousiast toen ik hoorde over de neonatologie. Tijdens de HBO-V heb ik ook wel steeds als doel gehad om op de kinderafdeling/neonatologie te gaan werken.

8. Is er nog een situatie die je is bijgebleven?

Er komt zo geen specifieke situatie in me op maar het leukste in mijn werk vind ik de afwisseling tussen acute situaties en de begeleiding richting ontslag. In acute situaties ben je met veel mensen heel druk met de zorg rondom het kind. Als het daarna beter gaat en je later dit kind en ouders begeleid richting het ontslag, geeft dat veel voldoening.

Vind jouw vacature
Ik wilde op een afdeling werken waar ik veilig kan leren en helemaal mezelf kan zijn.